AVENTURILE LUI MARTY

mARThSă-l cunoaştem pe Marty

            Soare, fluturi şi miros de vară.. Marty, un pui de urs aflat la vârsta întrebărilor, stă tolănit pe o grămadă de frunze şi flori, adunate în joaca lui.

Aproape aţipise când îi tresări prin cap o idee… ”Vreau să fiu mare! vreau să fac ce-mi place, când şi unde am chef!” Se uită apoi la lăbuţele lui şi-si spuse în gând: ”Înălţimea mea nu mă prea ajută, dar ce-ar fi să-i conving pe ceilalţi că sunt mare, şi că ştiu multe? Poate mă vor trata ca un urs mare!”

Prin urmare, îşi luă degrabă pălăria de paie, tractoraşul şi lopeţica şi plecă spre casă entuziasmat de acest nou joc, joaca ”de-a urșii mari…”.

 

Lecția nr 1. Răbdarea

 

Graphic1

 

       …Și uite așa ursulețul nostru se pregătea să intre în păduricea care ducea spre casa sa, când un melc îi tăie calea, chinuindu-se să treacă poteca. Grăbit, ursulețul îl întrebă:

– Salutare vecine, ce faci?

-Uite plecai la un prieten, în vizită…tu?

-Eu mă grăbesc să ajung acasă!

-Așteaptă puțin să trec și eu, zise melcul mișcându-se însă tot mai încet în ochii ursulețului.

– Bine, dar hai mai repede, că mă grăbesc! zise ursulețul nerăbdător.

-Dar ce te grăbești așa? Poți merge și mai ușor, doar tot acolo ajungi. În plus, tu nu știi că lucrurile bune vin dacă parcurgi calea cu răbdare?

-Ce e răbdarea? întrebă curios ursulețul.

-Răbdarea înseamnă să aștepți, să înaintezi ușor, dar sigur, zise melcul.

-Bine, dar dacă mă grăbesc, fac lucrurile mai rapid și scap de ele! zise ursulețul pe un ton copilăresc.

-Le faci mai repede, sigur, dar greșind aproape la fiecare pas, în graba ta. Și apoi va trebui să le reiei.  Așa că nu e mai bine să le iei ușor, învățând treptat?

-Poi…nu cred! zise ursulețul aproape enervat de mersul greu al melcului. Nu mai avu răbdare să-l lase să treacă și își puse în gând să sară peste el. Sări, ce-i drept, dar nu văzu pietrica de dupa melc, alunecă pe ea și căzu drept în nas…

 

Pilda:

„Cine poate răbda merge înainte. Răbdarea este amară, dar roadele sale sunt dulci.” — François de La Rochefoucauld

Reclame